Rajabiyyun

Sunday, May 29, 2011

Salah satu kategori Auliya Allah adalah Rajabiyyun atau lelaki Rajab yang berjumlah empat puluh orang. Mereka dinamakan sedemikian kerana hal yang berhubungan dengan maqam mereka zahir pada diri mereka hanya pada ketika bulan Rajab, dari saat munculnya anak bulan sehinggalah akhir bulan tersebut. Mereka akan kehilangan hal berkenaan dan tidak akan mendapatinya semula sehinggalah kedatangan bulan Rajab tahun berikutnya. Sesetengah di antara mereka berkekalan sepanjang tahun apa yang mereka perolehi melalui mukasyafah di sepanjang bulan Rajab, sementara sebahagian yang lain pula tiada apa yang tinggal.

Di dalam kitab al-Durrat al-Faqirah Syeikh Ibn ‘Arabi merakamkan kisah ziarah beliau kepada salah seorang daripada mereka di Dunaisir di Mesopotamia …… "juga al-Rajabi al-Khatari di Dunaisir yang merupakan salah seorang daripada empat puluh Rajabiyyun yang menuturkan perkara-perkara menakjubkan dalam bulan Rajab dan kembali seperti lelaki yang lain bilamana berakhirnya bulan Rajab".

"Beliau memiliki kurniaan daripada Allah yang tersendiri, dan tidak hanya dalam bulan Rajab, iaitu kebolehan mengesan Syiah Rawafid sekalipun apabila mereka menyamar sebagai sunni, kerana mereka muncul kepada beliau dalam rupa a***** ".

Qutub, Autad, Abdal, Nuqaba’, Nujaba’ dan Rajabiyyun, berserta yang lain, semuanya tergolong dalam Afrad, yang bilangannya berubah-ubah tetapi sentiasa dalam bilangan ganjil dan senantiasa melebihi tiga.

Wallahu a'lam


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

1 comments:

rian said...

bagaimana kita mengetahui mereka2 ini.....

Post a Comment